X
    Categories: portré fotó

Az üzleti portréfotóról

Az üzleti portréfotózásról

A szervízben az alig egy hónapos autómra vártam, amikor egy  jólöltözött, rendkívül szimpatikus úr lépett hozzám, hogy ő a szervízvezető. Sűrű elnézéseket kérve, hogy feltart, elmondta: az autómban egy alkatrészt lecseréltek, 1000 km megtétele után hívjam fel, hogy tapasztalok-e valamilyen hibát. Hamarosan túl is léptem a megadott kilométert, de hirtelen nem találtam a névkártyáját, hogy felhívjam. Gyorsan a telefononomon megkerestem a szervíz honlapját, és kerestem a munkatársakat. Szinte hátrahőköltem a meglepetéstől, mikor megláttam a szervízvezetőt! Egy sötét, kissé homályos alak volt egy zavaros háttérből kivágva! Látványa cseppet sem volt bizalomgerjesztő, pláne, hogy a munkatársai is hasonló, néhol már félelmet keltő képekkel néztek vissza rám! Egy jól ismert világmárka dolgozói? Még egy kicsit el is bizonytalanodtam, vajon milyen alkatrészt tettek ezek az autómba?!
Legtöbbször nem is gondolunk arra, mennyit számít egy fénykép! Ezután jó pár weboldalt megnéztem, és meg kellett állapítanom, mennyire nincsenek tisztában a cégek, vállalkozások, hogy a termékük, szolgáltatásuk mellett a portréfotóik is számítanak az üzletben, a bizalom megszerzésében!

De hamarosan egy másik probléma is

 szembejött velem! Egy nagy cég vezetője jött el a stúdiómba egy marketing csapattal, hogy egy nagyon sikeres év után felújítsák weboldalukat, és mindenről aktuális képeket készíttessenek. A vezérigazgató fotózása különösen fontos volt nekik. Megbeszéltük, hogy egy sikeres üzletember nézzen vissza ránk, greenbox technikával, utólagos háttércserével, amit majd együtt fogunk kiválasztani. A fotózás után egy héttel meg is érkezett a webfejlesztő csapat és elmondták, hogy bizony csúnyán összekülönböztek a vezérrel. A vezér ugyanis egészen más képeket választott ki magáról, mint ők szerették volna. Meg is mutatták. Valóban nem a sikert, jókedvet, pozitív benyomást keltő képeket választotta, hanem a szigorú, inkább vaskalapos, vitákat nem tűrő arcai mellett döntött. /Amiket egyébként még a fotózás elején készítettem, amikor még nem került a fotózás hangulatába./ Végül igen nehezen tudták rávenni arra a képre, amivel én is messzemenőkig egyetértettem. A weblappal kapcsolatos munkájuk legnehezebb része volt ez a fényképügy.

Meglepő, hogy tulajdonképpen itt Magyarországon az üzleti portréfotó

a 2008-ban kezdődő gazdasági világválság után kezdett elterjedni. Az indította el, hogy rengeteg állásnélküli ember lett, és egy-egy munkára nagyon sokan jelentkeztek. Emlékszem, komoly mérnökökről, három-négy diplomás több nyelvet beszélő gazdasági szakemberekről készítettem portréfotókat, hogy jobb helyzetből induljanak egy jó munkahelyért! Közben bejött az a titkos módszer a hr-eseknél, hogy az önéletrajzokon kívül meglesték az illető facebook profilját, egyéb közösségi médiákon lévő fényképeit. Szóval döntő helyzetbe került a minőségi fénykép!
Jól emlékszem a 90-es évekre is, micsoda felfordulás volt a gazdaságban! Én ezt úgy érzékeltem, hogy naponta 40-50 igazolványképet készítettünk a stúdiónkba betérő munkanélküli emberekről.
Sohasem felejtem el azokat a kilátástalanságot sugárzó arcokat!
Ezek persze iszonyúan távol álltak az üzleti portrétól.

De hogy volt ez régen?

Mióta használatos az a típusú fénykép, ami az illetőről egy jó benyomást ad? Meglepődünk, ha visszanézünk a 19. század második felébe! Amint feltalálják a  jó minőségű  papírképet, máris megjelennek az úgynevezett vizitkártyák, vagy kabinetportrék. Ezek a későbbi postai képeslapok méretével megegyező fényképek, amelyek egy része üzleti célú bemutatkozó kép volt. Szokás volt bármely látogatáskor felküldetni a ház urának vagy úrnőjének, hogy ki is érkezett. Ezen aztán meg lehetett mutatnia magát az illetőnek a legszebb ruhájában, legszimpatikusabb arcával. Fel tudta kelteni az érdeklődését a jelenlévő társaságnak is, tehát igen jó belépő volt. Szabadjára engedték ezekben a képekben a humort is: például esős időben azt a vizitkártyát küldték fel, amelyen az illető úr esernyőt tartott a feje fölé! De nem csak ilyenre használták a vizitkártyákat. Híresebb emberek, színészek, előadók, feltalálók, utazók, neves üzletemberek osztogatták  magukról ezeket a képeket előadásokon, találkozókon! Később még a népszerű színészek, művészek képeit árusították is!

De mire is jó manapság egy üzleti portréfotó?

1. Professzionalizmus és Megbízhatóság: Egy jól elkészített üzleti portréfotó növeli a professzionalizmust és megbízhatóságot. Az üzletember egy megbízható és komoly képet sugall, amely hozzájárul az üzleti kapcsolatok erősítéséhez.

2. Személyes Márkaépítés: Az üzleti portréfotó segít a személyes márkaépítésben. Egyedi, emlékezetes képek létrehozása segíti az    üzletembert abban, hogy kiemelkedjen a versenytársak közül és erősítse az egyéni stílusát.

3. Online Jelenlét és Hitelesség: Az online jelenlét ma kritikus fontosságú. Egy jól elkészített üzleti portréfotó segít az online platformokon hiteles és vonzó képet kialakítani, ami kulcsfontosságú a kapcsolatfelépítésben és üzleti lehetőségek teremtésében.

4. Szakmai Profilok és Social Media: Az üzleti portrék hasznosak a szakmai profilokon és a közösségi médiában is. Az ilyen platformokon egy személyes, emberi oldalt mutathatja be, ami segíti az emberekkel való kapcsolatteremtést.

5. Rugalmas Felhasználás: Az üzleti portrék sokféle helyzetben felhasználhatók a weblapokon kívül, például prezentációkhoz, cikkekhez, sajtóanyagokhoz. Rugalmasságuknak köszönhetően hosszú távon is befektetésnek tekinthetők.

Gyakori tapasztalatok,

 visszatérve az írásom elején szereplő vezérigazgatóra, hogy a válogatásnál az lefotózott üzletemberek nem jól választanak. Nem is csak amiatt, hogy nem a céljaiknak megfelelő képeket választják, hanem kerülik a merész beállításokat, a merész fényeket. Holott éppen ezekkel hívják fel magukra a figyelmet, hogy eltérjenek az átlagostól!
Pedig manapság üzleti kapcsolatok kialakításakor az emberek gyakran az online jelenlét alapján hoznak döntéseket. Ha az üzletembernek unalmas vagy nem figyelemfelkeltő képei vannak, könnyen kútba eshet a “deal”!
A másik dolog, ami fontos, hogy mennyi  ideig él valakiről az az üzleti fotó? Te is  jártál már biztosan úgy, hogy egy fiatal, törekvő ember fényképét láttad egy honlapon, de egy idősebb, közömbös emberrel találkoztál a valóságban, ugye?

Mennyi ideig használható egy jól elkészített üzleti portréfotó?

Ezekről a következő ajánlásaim vannak:
 Ha az üzletember fizikailag vagy stílusban jelentősen változik, például új frizurát választ vagy egyéb külső változásokat eszközöl, érdemes lehet új portréfotót készíteni.

Szakmai fejlődés: Ha az üzletember szakmai élete során fontos mérföldkőhöz ér, például új pozícióba lép, díjat nyer, vagy más kiemelkedő teljesítményt ér el, ennek ürügyén érdemes új képet készíteni, hogy tükrözze ezeket az új fejleményeket.

Márkázási stratégia változása: Ha az üzletember személyes márkája vagy üzleti stratégiája megváltozik, az új irányvonalnak megfelelően érdemes új portrékat készíteni a megfelelő üzenet átviteléhez.

Trendek és frissesség: A fotográfiai stílusok és trendek változnak az idővel. Az évente vagy kétévente történő frissítés lehetővé teszi az üzletember számára, hogy lépést tartsanak a friss fotózási trendekkel és ne tűnjenek elavultnak.

Online jelenlét frissítése: Ha az üzletember aktívan részt vesz a közösségi médiában vagy más online platformokon, rendszeres portrécserék segíthetnek a profiljai friss és érdekes tartalmának fenntartásában.

A gyakoriság tehát függ az egyéni szükségletektől és körülményektől. Általánosságban elmondható, hogy évente vagy kétévente érdemes legalább áttekinteni és frissíteni az üzleti portrékat, de rugalmasnak kell lenni az egyedi körülményekhez és változásokhoz való alkalmazkodás érdekében.

Ma is előfordul, hogy van egy jó weblapod, ami minden tekintetben modern és trendi, mégis hibázik. Valahol valami nincs egységben, és kilóg a sorból, ami elveszi az ügyfél kedvét akár tudatalatt is. Egy ilyen lehet a rosszul megválasztott üzleti portréfotó. Szerencsére ezen a területen is jó pár profi szakembert is lehet találni.

Kaszás Attila fényképész: