Barion Pixel
+36309428553 cím: 1152Budapest, Rákos út 86. objektivfotostudio@gmail.com

Akciós fényképezés, vagy sikert hozó portréfotók?

 

Én is gyakran nézem az akciós újságokat és bújom őket, mikor, mit lehet megcsípni nagyon jó áron, aztán irány az áruház és lecsapok a nagy vételre! Így vagyunk, szinte mindannyian, hiszen van bennünk régről egy kis vadászösztön, elkapni a sérült, beteg állatot könnyedén. Ezzel a tulajdonságunkkal élnek is rendesen a nagy multicégek és időnként emberhordák járják az üzleteiket, hogy a vadászösztöneiket kiéljék. Aztán néha nálam is fordul a kocka, mert vannak dolgok, amelyeket nem akcióznak le, mert akció nélkül is kelendő, sőt! Jobb, ha nem akciózzák le ezeket, mert akkor már talán gyanússá is válnak, hogy valami nem stimmel velük. Egy konyhai eszközről látszik, hogy tartós-e vagy csak humbug, az ember legtöbbször könnyen eldönti, hogy érdemes-e akciós áron megvenni. De egy szolgáltatás az már nehezebb dió. Mert a szolgáltató a saját tudását, személyiségét is beleadja abba, amit csinál, és ebből jó lenne, ha a maximumot adná. Egy akciós portréfotó fényképezés is gyanús, vajon miért csak ennyiért adják? Aki pedig csinálja, lehet, nem is erőlteti meg magát, tehát az akciós ár ilyen esetben lehet, hogy nem is rejt magában több értéket, mint amennyiért adják.

Az akciós kiárusításoknál én próbálom megfejteni, hogy vajon túl sok van belőle, és meg akarnak tőle szabadulni, vagy pedig valami baj van vele és nem is ér többet. Egy szolgáltatásra nézve jókora csapás, ha ez utóbbi derül ki, és gyakran az egész szakmára rávetülhet ennek árnyéka. A legnagyobb csapás a személyi szolgáltatásokat érheti és ilyen a fényképészet is. Az ilyen típusú szolgáltatásokban fontos, hogy csak a legjobbak legyenek, mert aki ilyet vesz igénybe, utólag az egész szakmát is értékeli, nem pedig csak azt az egy embert, aki nyújtotta neki.

Hallottam már érdeklődőtől, hogy tetszik a munkám, de ő messze lakik az én stúdiómtól, nem tudok mondani egy közelebbit? Tehát maximálisan megbízna egy másik fényképészben is, csak közelebb legyen az ő lakhelyéhez! Sajnos olyan emberrel is találkoztam, aki bevallotta, hogy már volt másik fényképésznél is, aki tudatta vele, hogy neki nincs jó fényképarca! /ez nem igaz, ez egy nagy tévedés!/

A szolgáltatási árak között olykor jókora különbségek találhatók. Ezt a megrendelő számára sokszor nem világos. Számomra ez úgy derül ki, hogy valaki felhív, vagy e-mailben kérdezi, milyen felszereléssel dolgozom? Milyen pixelszámban fényképezek? Tömörítetlen vagy tömörített fájlokat adok át? Ezekkel a kérdésekkel nem fogja megfejteni az illető, hogy én jó fotós vagyok-e, jó portréfotókat készítek-e róla. Mindenki hozzájuthat  drága fényképezőgépekhez és hatalmas felbontásokkal dolgozhat mindennemű tehetség, hozzáértés, felkészültség nélkül.

Nehéz megítélni, kihez forduljunk olyan fontos és személyes ügyben, mint a portréfotónk elkészítése, kire is bízzuk ezt. A fényképünkben bizonyos fokig benne van az alkotó is, akinek rá kell éreznie és meg kell mutatni a mi egyéniségünket. Úgy láttatni, ahogy mi szeretnénk! De ennél még sokkal többet, hiszen mi ehhez nem értünk, szakmailag hozzá kell tenni ehhez valami olyan pluszt, ami minket mások számára szimpatikus, sikeres embernek láttat, aki még bizalmat is ébreszt másokban!

Mit tanácsolok? Akár egy rövid beszélgetést telefonon. Sok mindent elárul.