Barion Pixel
+36309428553 cím: 1152Budapest, Rákos út 86. objektivfotostudio@gmail.com

Marionett báb!- kiáltott fel a feleségem, miközben én portréfotókat készítettem a váci vigalom közönségéről.  Ahogy sétáltunk a nagy tömegben vasárnap késő délelőtt, egy fura emberke mozgatott egy alkalmi mini szinpadon egy trombitás bábut, mellette pedig egy nagy fehér galamb ült. Előkaptam a kis Panasonic videómat, hát ezt meg kell örökíteni! Ez egy ritka látványosság, kinek jut eszébe ilyesmi. Hát ennek a fiúnak, bizonyos Vajda Zoltánnak eszébe jutott! Szerintem ez egy tuti ötlet volt részéről! Remélem, folytatja és mindig nagy közönség előtt mozgathatja a figuráit!

“A marionett talán a legősibb bábtechnika, első említését a hindu mitologikus eposzokban, a Mahábhárata-ban (Kr. e. 1000 előtt) és a Rámájana-ban (Kr. e. 1000 körül) találjuk.
A történet szerint Siva isten felesége, Párvati készített először bábut férje távollétében. Attól tartva azonban, hogy férje rossz néven veszi, ha kenyerét elvéve ő is „teremtésfélével” próbálkozik, eldugta játékos teremtményét. Siva azonban mindent látó harmadik szemével meglátta az elrejtett bábut, ami megtetszett neki. Lelket lehelt belé, majd zsinegen leeresztette az emberek közé, hogy szórakoztassa őket.

A marionett nagyon egyszerű, a gravitációt és mozgási energiát ügyesen kihasználó egy- vagy kétzsinóros, illetve pálcás (vagy pálcás és zsinóros) bábu, mely a kisgyerek kézügyességével is maradéktalan élményét adja a mozgásnak.
A legkisebbek számára talán a pálcás vagy szicíliai marionett a legalkalmasabb, mely elnevezését a Szicíliában leginkább páncélos vitézek harcait bemutató egyszerű és dinamikus mozgású bábjátékról kapta. “forrás: gondolkodjegészségesen.hu