Barion Pixel
+36309428553 cím: 1152Budapest, Rákos út 86. objektivfotostudio@gmail.com

Papírképen vagy a facebookon legyenek az emlékeid?

A digitális fényképezés óta elhanyagoltuk a régi fotóalbumainkat.

A legtöbb albumgyártó fel is hagyott a gyártással, de azért még fellelhetők albumok. Teljesen általánossá vált az, hogy telefonon mutogatjuk meg képeinket ismerőseinknek. Már azoknak, akikkel nem vagyunk kapcsolatban valamilyen közösségi hálózaton. Mert ha igen, akkor már nem kíváncsiak rá, látták. Kicsit a hideg ráz, mikor félig vagy teljesen ismeretlen emberek gratulálnak az unokáimhoz, mert szegről-végről családom facebook ismerősei.

Azt mi fényképészek régóta tudtuk, hogy ha kitalálják a digitális fényképalbumot, akkor a papír fényképeknek annyi.

Az, hogy a telefonnal kötik ezt össze, és felhőkben helyeznek el fénykép tárolókat, persze ezt nem is sejtettük. Mindenesetre a dolog bekövetkezett és minden korosztályban már ez dívik.

A minap régi képeket keresve leemeltem egy fotóalbumot. /Amit még nem digitalizáltam/ Na, most kipróbálom, ér-e annyit mind egy digialbum, vagy többet is ér? Kezembe vettem és belemerültem. Oda-vissza lapoztam, leültem. Közben bejött a feleségem, ő is leült, forgattuk az albumot kézről kézre. Aztán bejött a fiam is valamiért, és megakadt a szeme az albumon. Örömmel kézbe vette ő is, és teljesen más élményekkel szemlélte. Egy jót beszélgettünk az album kapcsán, közben ebédeltünk, kávéztunk. Az album minduntalan valamelyikünk kezében volt. Vizsgálgattam, és megállapítottam: jól megválogatott képek voltak, és egy bizonyos rendszer szerint voltak összeállítva. Ebben az albumba 24 kép fért, aszerint állítottam össze annak idején a témát. Felnéztem a könyvespolcunkra. Itt külön helyet kaptak a fotóalbumok. Köztük 100, 200 felvételesek, oldaluk megcímezve jól láthatóan. Album. Ez a szó szinte már a csak a számítástechnikában használatos, de lassan a könyvtár is. Kicsit nem furcsa? Itt egy pillanat alatt lekapom a téma szerint keresve, a gépemen meg lehet, tovább is tart, mire megtalálom. Az fényképek nézegetése talán nagyobb élmény a képernyőn, hiszen belenagyíthatunk és a képernyő is nagyobb. De valahogy az más, hogy ha az album, legyen akármilyen kicsi is, kézről kézre jár. Az emlékek, a múlt jobban megfogható és egy más élmény.

Tedd magad próbára! Vegyél egy fotóalbumot és válassz bele egy sor fontos emlékfotót! Ha bejön, változtass! Legyen fontos pillanataidról kézzel fogható albumaid is!