Barion Pixel
+36309428553 cím: 1152Budapest, Rákos út 86. objektivfotostudio@gmail.com

Fotórestaurálás

Fotórestaurálás alatt ma azt értjük, hogy a régi, töredezett, hiányos képből készítünk egy digitális másolatot. Ezt is kétféleképpen: vagy beszkenneljük /kis képeknél, egyszerűbb hibáknál/, vagy lefotózzuk / nagy felbontásban, esetenként több megvilágításban/. A kép újrafotózása sokkal jobb eredményeket produkál. A szkennelés a hibákat sokszor felerősíti, a tépődéseknél hamis árnyékok képződnek, a raszteres képeknél pedig felerősíti a hibákat. A régi képhez nem nyulunk, ugyanis a régi vegyszerek összetétele ismeretlen, váratlan romlások, meglepetések következhetnek be. ezért a régi kép restaurálása körülményes, jóval tetemesebb költségű. A digitális változatnál a kép felújítása látványos, hiteles, és olcsóbb. Lehetséges a képek félmatt, illetve fényes felületű elkészítése hagyományos laborálása.

 

Mi is az, amit ma fotórestaurálás alatt értünk? A sok évtizede készült fényképek kémiai reakciója más és más, sokszor kiszámíthatatlan. Olykor velem is előfordult, hogy a kép egy tisztító fürdő után fehér pöttyökkel lett tele. Bizonyára tudja mindenki, hogy a híres Petőfi Sándorról készült daugerrotípia elég körülményes úton jött elő újra. A híres fotóriporter és szakfényképész Escher Károly biztos ami biztos alapon egy hasonló körülmények között készült fényképen kísérletezett. A kép váratlanul kifakult a restaurálás közben, még láthatta, hogy egy korai Kossuth Lajos arcmása tűnik el! 12 évig ezután nem nyúlt a Petőfi kópiához, biztosra akart menni! A mai világban ennyi időnk nincs, viszont a tönkrement, illetve feújítandó képekről, elsárgult, töredezett másolatokról kitűnő digitális anyagot tudunk készíteni. Kétféle képpen: vagy egy fotószkennerrel bevisszük a számítógépbe, vagy pedig különleges világítás alá helyezve lefényképezzük az eredetit!

Ez utóbbi a gyakoribb, hiszen a szkenner bármilyen fotóra is van kifinomítva, nem tudja a finomszemcsés képeket, a megdomborodott képeket normálisan levilágítani.

Íme egy melléklet, hogyan válik a töredezett képből retusált!

 

Egy régi kép felújítva. Megható ez a két tekintet. Látszik rajtuk, hogy régen látták egymást és bármikor bármi megtörténhet A fotórestaurálás előtt állapot. A fényképet nem szkenneltük, hanem különleges fényben újra fotóztuk. Így már nem is látszik annyira a régi fénykép töredezettsége.

Erről a régi fényképről mennyi büszkeség sugárzik. Itt egy nagy családi boldogságot látunk! Ez a régi fotó jól tönkrement! Szerencsére az arcok nem sérültek, minden menthető Minden restaurálandó fotó egy régi kor üzenetét hordozza. Egy régi pillanat, egy régi nagy emlék. A képet újrafotózva, a töredezettség eltünt. Már csak apró hibák látszódnak a régi fotón Régi fénykép, egy eltűnt kor, egy ritka pillanat Ez egy gyorsfénykép volt a múlt század harmincas éveiből. A kép már akkor is ilyen barna volt és homályos. A kezdetleges fotótechnika ilyen végeredményt adott. Egy nagy képet készítettünk ebből a régi képből, amelyből ugyancsak sugárzik egy nagyon szegény kor üzenete. Milyen nagyszerű, hogy mégis költöttek fényképezésre, hiszen az utódok most értékelik ezt! Egyéni séma egy valószínűleg szegény fényképész műterméből. Egy marketingfogás egy régi, szegény világból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotórestaurátorunk Bártfai Balázs fényképész, aki 2003 óta türelemmel és gondossággal retusálja a régi, szakadt, hiányos fotórestaurálásra szoruló képeket. A legváltozatosabb képek kerülnek hozzánk, a legkülönbözőbb hibákkal, elképzelésekkel.

A fotórestaurálás, fényképfelújítás legnagyobb problémáját a hiányos fényképek felújítása jelenti. Különösen nagy feladat arcrészlet hiányát kiegészíteni. Ilyenkor jó, ha esetleg van még másik fénykép is az illetőről, hogy lássuk, milyen lehetett az arca. Ha nincs, akkor megpróbáljuk kitalálni!

 

A fotórestaurálás legérdekesebb része az, amikor a kép mindenki számára értékes lesz, mert a kor hangulatát árasztja. Olyan igaz dokumentum, ami tényleg bizonyít. Ezek a képek nem csak családi ereklyék,  hanem gazdát is cserélnek, mert a lakás díszei, egy kort szinte már művészi magasságokban mutatnak be!

 

 

 

 

 

 

Egy digitálisan megszínezett fénykép fotorestauralas23 Egy restaurált régi barnított fénykép Egy régi igazolványkép a múlt század harmincas éveiből. Látható a kapocs, ami az igazolványhoz rögzítette. Egy régi vadászat a vadászok és elejtett állatok tetemeivel. A régi, megsárgult kép kitisztult a fotórestaurátor keze nyomán. A napfénybe kitett régi kép kissé megvörösödött és halványult is. Nehéz volt felismerni az alakokat is. Családi kép katona családtagokkal Egy boldog pillanat, együtt a család! Vajon mi történt velük? Az eredetileg fekete-fehér kép megszínezett végeredménye. A színeket a rokon utasítási alapján tettük a képre. A régi fényképet színesben szerette volna látni a tulajdonosa. Neki fogtunk, legyen nagy öröme legyen benne!