Barion Pixel
+36309428553 cím: 1152Budapest, Rákos út 86. objektivfotostudio@gmail.com

Lánchíd egy “idegen” szemével!

Mr. AI megérkezett a fényképezésbe!

Nézz a képekre, és csak az első felületes pillantásra tűnik a budapesti Lánchídnak! Ha jobban megnézed, már látod, hogy szinte semmi nem stimmel! Hogy létezik ez, hol készültek hát ezek a fotók? Talán el sem hiszed, de a képeket én készítettem, csak van egy bökkenő: nem fényképezőgéppel. Hanem egy mesterséges intelligencia bevonásával! Egy “idegen”, nem ember szemével! Én csak leírtam ebbe a különös gépezetbe, hogy mit szeretnék, és megnyomtam egy gombot. Az algoritmusok ekkor munkához láttak, és sorra mutatták az itt felbukkanó képeket, hogy melyik felelne meg nekem. 

 Micsoda is ez? Jó ez nekünk?

Az biztos, hogy varázslatos és egyben félelmetes is.
Félelmetes, mert létre tudunk hozni olyan képeket,
amelyek teljesen valószerűek, vagy legalábbis megtévesztően.
Sohasem léteztek, legalábbis így együtt.

Varázslatos, mert ez egy új művészeti ág lesz!
Elképzeléseinkbe be tudunk vonni egy milliárd képpel rendelkező számítógépet,
amely az én kedvem szerint alkot és megvalósít!
Majdnem olyan a helyzet, mint amikor a fotózást feltalálták,
és rengeteg festő átment a fényképész szakmába,
mert ott jobban ki tudták élni vizuális vágyaikat,
és hitelesebben tudták megmutatni, milyen is a világ!

Ahogy a számítógép létrejöttével is új szakmák jöttek létre és régiek szűntek meg, úgy most is rezeg a léc sok fotós alatt és sok képzőművész, képzelőerőkkel rendelkező irodalmár, grafikus, művelődési szakember számára csillan fel egy új, kalandokat ígérő foglalkozás!

Ez a világ most hirtelen gyorsan beindult, és napról napra újabb és újabb átütő újdonságokkal lep meg. Egyelőre csak kevesen értik, mire ls lehet ez jó, de jól emlékszem még arra, hogy a kétezres évek elején a fényképész szakma milyen elutasítással fogadta a digitális fényképezést. Aztán mi lett? A szakma egyharmada kikopott, és más megélhetést keresett. Új arcok tüntek fel, akiknek fogalmuk sem volt arról már, hogyan is kell előhívni egy filmet, piros fényben előhívni egy papírképet, mégis igen gyorsan eluralták a fotós szakmát! Ma pedig már hol kapható a hagyományos film? Itt-ott méredgrágán az interneten. A fényképész szakma új távlatokat nyitott!

Egyre nagyobb tért nyer az AI, azaz az artificial intelligence, mesterséges intelligencia. 

Mit tehetünk? Mélyedjünk el benne, és hozzuk ki belőle a jót, az új lehetőségeket! A fotózás mindig egy újat jelentett, amióta van, mindig egy újabb fejlődést hozott a világba, egyre tökéletesebb képek készültek és egyre több híres művészt is kitermelt ez a szakma! Élvezzük ezt a legújabb lehetőséget, hogy együtt dolgozhatunk egy szorgalmas, nagy tudású “idegen értelemmel”!
Kalandra fel!

Lánchíd egy “idegen” szemével!